Vinduets historie

Vinduet – Husets Øje historiske udvikling fra start 1900 til 2010
Arkitektur, vedligehold, lysindfald og energi højaktuelt i DK 2020
 
Mange vil mene at vinduer og døre er husets vigtigste elementer. 
Boligens udvendige facade: udformning, typer af vinduer og døre, størrelse af disse, placering af disse i facaden men ikke mindst hvilke verdenshjørner.
Indvendig : udsynet, lysindfald, udluftning, ventilation og ikke mindst møblering udnyttelse af rummene - kvadratmeter.
Arkitekturen bygningens stil er stærkt præget af vinduerne og dørenes udvikling gennem tiden. Gl dags håndværk, snedkeri til nutidens store moderne edb styrede vinduesfabrikker.
Når du som boligejer er på jagt efter nye døre og vinduer sidder læser dette er jagten startet på nettet hvor størsteparten starter i dag. 
Der er mange, rigtig mange der udbyder døre og vinduer til salg på nettet. Det kan være svært at overskue for der skal tages stilling til flere ikke uvæsentlige ting.
Type funktionelle: topstyret, sidehængt,  drejekip, indadgående eller udadgående etc. Design småsprossede, panorama udsigtsvinduer etc.
Materialer: fyrretræ, hårdtræ mahogni, teak, eg, træ alu kombination, plast, komposit, eller alu. Energi og energikrav som der er enorm fokus på 2020 / 2021
Ny lovgivning i DK, altid stigende energipriser og ikke mindst statsfinansierede energipuljer til boligejere i DK 2020 / 2021
Pris og kvalitet som kan være svært at gennemskue. Net2kompagniets vinduer og døre er alle produceret på dvv godkendte fabrikker som er det danske garanti stempel for døre og vinduer.
 
1900 – 1935
Gl dags solidt kvalitets håndværk uden de store hjælpemidler. Langsom men med stor respekt for materialet skandinavisk kernetræ. Kitfals, enkeltlags glas.
Langtidsholdbar ved grundig og tilstrækkelig vedligehold. Flere håndværkere har gennem årene demonteret et vindue fra den periode, overraskelsen kommer når man begynder at save frigøre disse vinduer ”træet lugter af nyt træ. Ingen råd og svamp, stor synlig kerne andel. Energimæssigt er enkelt glas utidigt, utilstrækkeligt, usundt. Forsats vinduer har delvis kunne kompensere for dette langt hen af vejen ift almindelige termoruder. Moderne forsatsløsninger med energiruder kan sagtens leve op til nutidens moderne 3 lags energivinduer. Vi ser det på restaureringer af gamle bevaringsværdige ejendomme typisk i storbyerne. Det er vigtigt at bevare arkitekturen fra fortiden som en påmindelse om en svunden tid. I perioden var der hang til udsmykninger og små detaljer. Dannebrogs vinduet det korsformede er typisk for den periode. Småsprossede kitfalsede vinduer ligeså. Karme og rammer profilerede inde og ude. Synlige dekorative Hamburg hængsler.
Håndlavet smedie beslag fra lokal området. Vinduer for livet sloganet kunne i den grad have været passende dengang.
 
1935 – 1960
Første delen af perioden stadig gl dags solid dygtigt håndværk. Kernetræ og enkelt lags glas. Designet arkitekturen skifter til den mere moderne stil. Funktionalistisk stilart inden for arkitektur, kunsthåndværk og design der er præget af rene, enkle linjer og flader, idet formen er bestemt af den praktiske anvendelse snarere end af æstetiske overvejelser. Funkishusene, solide murermester huse, statslånshuset for os der kan huske disse ”et lille, billigt hus fra perioden 1938-1958” kendetegner denne periode. Udenlandske strømninger bevæger sig ind over vort lille land. Karme og rammer mister de små detaljer, profilering fjernes ruderne bliver større. Vinduer med malede jern karme og rammer vinder frem. Glas monteret i jernrammer med kit. Disse vinduers produktions og levetid blev kort. Jern og kit er en dårlig kombination, kittet løsner sig og vinduet bliver utæt. Jern og vand er slet ikke nogen god kombination jernet ruster. Jern er en særdeles fremragende varme og kuldeleder så kuldefald, kondens og skimmel i husene var resultatet. Isoleringsværdien var der ikke tænkt på. 
Kombinations vinduet  meget anvendt i 2020 byggeri typisk topstyret fastkarmsvinduet har faktisk siden designmsæssige fødsel i denne periode. En lille oplukkelig ramme og en stor fast karm helt typisk for funkishusene.
 
1960
Termorudens ankomst, entre, indmarch kan man vil nærmest kalde det. Der bygges i perioden 1960 til 1980 cirka 450 000 parcelhuse i DK. Fabriks fremstillede vinduer med termoruder brager frem. Termorudens meget bedre isoleringsevne men ikke mindst evnen til at modvirke kondens efterfølgende skimmelsvamp gør den uhyre populære. Håndværk bliver erstattet af fabriksfremstillede vinduer. Kernetræ udskiftes med imprægneret splintved. Begrænsede erfaringer med termoruder. Tunge termoruder kræver kraftigere rammer udført i kvalitets kernetræ men i perioden gør man det modsatte. Problemet er faktisk højaktuelt i 2020 Strammere energikrav kræver 3 lags glas i stedet for 2 lags. Der er ingen lovkrav omkring forstærkede rammer ??? Net2kompagniet har som konsekvens omkring brug af 3 lags glas forstærket rammerne på trævinduer til 68 mm. Tilbage til historien. En del vinduer og døre IKKE alle fra perioden var af en så dårlig kvalitet at de  måtte udskiftes efter få år. Store topstyrede vinduer, store faste karme, døre med glas fra top til bund er populære i tiden. Energi krisen og nye krav til isolering i bygningsreglement for tiden sætter en delvis stopper for denne udvikling. En udvikling vi sidst 90erne begyndelsen gentager med store lysindfald, udnyttelse af solens varme. Nutidens energiruder har egenskaberne så gentagelsen tyder på en stor succes.
Slutteligt 80erne begynder vinduesbranchen at erkende kvalitets problemerne. Ny konstruktioner typer som vi kender i dag vinder frem. 
 
Plast, Pvc Vinduer
Plast vinduer hvide og folie belagte, påklistret trælignende finer eller brune røde etc. Lanceres i 70erne i DK. Kun indadgående systemer. 
De indadgående profiler produceres i deres hjemlande med 70 mm karm. Det danske marked krævede ofte 120 mm karm da næsten alle trævinduer de skulle erstatte havde 115 mm karm. Dette bevirkede meget klodsede profiler karme og rammer. Dette er stadig et problem i 2020 ved indadgående plast drejekip vinduer 120 mm karm
Kendetegnet og markedsført som vedligeholdelsesfri, plast påvirkes jo ikke af vand, fugt og skal ikke males. Plast vandt hurtigt markedsandele. Særligt vandt palstvinduet frem i Sønderjylland og Nordjylland fremdeles på hele vestkysten da de kunne tåle det hårde klima langs vestkysten. Plast vinduers markedsandele faldt dog hurtigt igen i DK.
Komposit Vinduer udadgående vinder stærkt frem disse år 2020. De ligner trævinduer designmæssigt findes som dannebrog, sprosse, palævinduer etc . Funktionelt er de nemme at betjene beslag, hængsler, bremser greb som på trævidnuer findes som sidehængte, topstyrede, sidevende etc. Er fuld på højde energimæssigt med træ og træ alu vinduer.
Plast /komposit vinduer og døres største fordel, nemlig det vedligeholdelsesfrie ydre, kan være en ulempe, hvis du ønsker at skifte vinduernes farve indvendigt/udvendigt. Det er nemlig ikke muligt at male oven på plast komposit overfladen med et holdbart resultat.
Net2kompagniet forhandler kun de mest anerkendte pvc, plast, komposit profil  som f.eks. Rehau. Vores produktion af plast vinduer er Dvv Godkendte som alle andre produkter vi markedsfører.
 
Træ/aluvinduer.
I 80erne kommer så træ/alu vinduer og døre til DK. Naturlig varm træ bevaret indvendig, kan repareres spartels males som vi kender det. Aluminiumsprofiler pulverlakeret i typiske ral farver udvendig. Vedligeholdelsesfri, det vejrbestandige aluminium beskytter træet mod det barske danske klima. De første træ/alu vinduer var som de første plastik vinduer ikke gennemprøvet. Man startede med at producere træ/alu vinduer 50/50 indvendig træ ca 6 cm udvendig alu 5,5 cm. Aluminium er en fantastisk varme leder men også kulde leder hvilket betød at de første vinduer var utrolig kolde i den kolde tid. Masser af offentlige bygninger fik disse vinduer installeret il stor fortrydelse for det arbejdende rengørings personale i den offentlige sektor. Fejl der er rettet op på hen af vejen.
Træ/alu vinduernes største fordel, nemlig det vedligeholdelsesfrie ydre, kan være en ulempe, hvis du ønsker at skifte vinduernes farve udvendigt. Det er ikke muligt at male oven på aluminiumsprofilernes pulverlakerede overflade med et holdbart resultat.
På Net2kompagniets træ/alu vinduer er det muligt at skifte den vedligeholdelsesfri pulverlakerede alu skærm. Dette er dog kun tiltænkt ved skader hvor en delvis udskiftning er nødvendig.  
Træ/alu vinduer og døre er designet så de ligner traditionelle trævinduer. I tillæg har nogle fået deres eget nye design hvor smalle slanke rammer og karme er yderst populære i 2020.
Træ/alu vinduets udvikling er gået stærk og er i dag DK’s mest solgte.   
Træ/alu vinduer er en god investering ingen tvivl. De næste generationer af huskøber har meget fokus på vedligeholdelsesfri materialer.