Ordforklaring til www.net2kompagniet.dk. Alfabetisk rækkefølge

Ordforklaring opdateret 14.10.20

 

A= Åbnings funktion :

 

Udadgående vinduer er typiske danske designede vinduer i træ og  træ/alu. Rehau Nordic Design Plus plast komposit vinduet vinder frem på det danske marked da dissee har samme funktion, design, kosmetisk fuldt ud lever op til træ træ alu vinduer.

Sidehængte vinduer åbner om en lodret akse hængslet helt ude i siden. Oftest vil rammen være højere end bredt.
Se: S1 et fag – S2 to fag. S1 kan være svært at pudse indefra. Se side/vende nedenfor.

Sidestyret sidevendebeslag her skydes rammen sideværts ud, som betyder at rammen kommer fri af karmen og dermed er der plads på bege sider af den oplukkelig ramme. Velegnet hvor der er behov for rengøring pudsning indefra.
Sidestyret vinduer er styret af glideskinner i top og bund hvilket gør at større rammer udover anbefalede max bredde på sidehængte hængslede vinduer kan øges via dette system. Vægten på rammen centreres og rammen kan gøres tungere. Derfor kan denne løsning anbefales til bredde sidehængte vinduer med 3 lags energiglas.

Tophængt vindue gl. dags hængslet i toppen og vipper ud grebs funktion udskyder-stang. Anvendes meget sjældent. Rengøring indefra ikke muligt.

Topstyret vindue rammen er fastgjort i sider og top med glideskinner og åbner ud i bunden samtidig med at den glider ned i toppen. Paskvil greb i bunden med mulighed for udluftningsfunktion. Rengøring indefra ikke muligt.

Topvende vindue åbner om en vandret akse midtpå, hvilket giver mulighed for at rammen kan vippes rundt når vinduet skal pudses indefra.


Indadgående vinduer er typisk plast vinduer i DK. Resten af Europa anvender i stor grad denne funktion/ type både som træ, træ/alu og plast vinduer. Net2kompagniet er leveringsdygtig i træ og træ/alu indadgående system. Vi skilter ikke med det, da markedet er meget lille for den slags vinduer. Vi markedsfører kun plast/ pvc vinduer indadgående da det er danskernes foretrukne.

Sidehængt drejefunktion Vinduet, rammen er hængslet indefra, højre / venstre og lukker ind i bygningen. Vinduet er ofte anvendt i flere etagers byggeri da rengøring smøring etc er muligt indefra.

Bundhængt vindue rammen (oplukkelig del) er kun hængslet i bunden og vipper ind i toppen. Denne type anvendes stort set kun ved meget store vinduer, meget bredde / lave vinduer hvor der er behov for udluftning.

Dreje Kip vindue Rammen den oplukkelig del har begge ovennævnte funktioner sidehængt og kipfunktion (ventilations åbning)
Danskernes absolut foretrukne indadgående vindue med dets mange anvendelses muligheder og fordele.

Gøg og Gokke vinduet skydevinduet skal lige nævnes. Anvendes ofte i GB denne type er stort set ukendt i DK. Nok mest kendt for vinduet som er brugt til genopførelsen af Svinkløv Badehotel. Net2kompagniet er leveringsdygtig i denne type. Der er et meget begrænset salg af denne til DK, Norge og Sverige. Har du spørgsmål, brug for yderligere information er du velkommen til at kontakte os.
Vi har en lille udstilling af disse og er i gang med fremstilling af en oplysende video.

Bæredygtighed Et udtryk for et produkts slid på hele jordens naturgrundlag. Et bæredygtigt produkt fokuserer på klimabeskyttelse og en generel skånsom omgang med naturlige resurser. Økonomisk bæredygtighed kræver økonomiske handlemåder, som på langt sigt kan skabe et bæredygtigt grundlag for økonomisk vækst, succes og velstand. Et bæredygtigt produkt er med til at skabe de bedste betingelser for vore efterkommere mennesker og miljø.

Beslag Hængsler, glideskinner andre mekaniske dele anvendes til fastgørelse af oplukkelige dele på karm vinduesramme og dørplade. Paskviller, greb med uden bremse, stanglås, udskyder stang, facadedørs greb, cylinder/cylinder, cylinder/ vrider, anwerfere, kroge. Anvendes ifm med lukning / åbningsfunktion. Vi bruger kun anerkendte produkter Ipa, Roto, Ruko, Assa med flere.

Bevaringsværdig Slot, kirke, ejendom. en bygning som er værd at beskytte mod ødelæggelse for at andre senere kan få glæde af det. Arkitektonisk, kulturhistorisk, regional eller lokale regler kan betyde der stilles særlige krav til ændring af døre og vinduer. Vi og vore producenter kan ikke garantere at disse krav er opfyldt i vore produkter uden forudgående undersøgelser ansøgninger.

Børnesikring Særlige, specielle beslag der mindsker, minimerer nedbringer risikoen for at mindre børn åbner vinduer og falder ud med fatale følger. Disse giver samtidig en rigtigt god anledning til sikkerhedstjek og kontrol. Ofte er disse en kombination med tyvesikring.

Andre sikkerheds funktioner kan nævnes dørspion og sikkerhedskæde.

Bundkarm Nederste vandrette karm / træ på vinduer som kan være forsynet med not til bundstykke. Udfræsning i bundstykket gør det muligt at skubbe / samle vinduespladen ind i udfræsning hvilket giver en usynlig samling.

På døre kaldet dørtrin hårdtræ standard. Kan leveres i alu. Alu trin er lavere og handicapvenlige. På plast facadedøre er standard alubundstykke.

Cylinder Træ døre typisk 6 stiftet godkendt Ruko system. Plastik døre Roto system. Ved hjælp af nøgle låses og åbnes døre.
Der kan monteres cylindre inde og ude. Indvendig føler mange man sikrer bedre ved at døre ikke kan låse op indefra uden nøgle.
Danskernes foretrukne er dog twister, vrider indvendig som ikke kræver nøgle.

Diagonalmål, diagonallængden afstanden fra øverste venstre hjørne til nederste højre hjørne på firkant. Skråmål.

DVV godkendelse Læs mere på dvv.dk Alle døre og vinduer fra Net2kompagniet er produceret på dvv godkendte fabrikker.

Kort om Dvv og Vinduesindustrien
Vinduesindustrien er en dansk brancheforening for vinduesproducenter med produktion i DK og udlandet. Foreningens medlemsvirksomheder tegner sig for mere end 90 % af omsætningen af vinduer og døre i DK.
Foreningen har sit eget kvalitets og garantimærke DVV Dansk Vindues Verifikation. Dvv mærket dokumenterer at virksomhedens produkter opfylder en lang række kvalitetskrav til materialer og konstruktioner. Alle virksomheder i ordningen bliver certificeret og kontrolleret af et uvildig cerifikations organ.

Eref Vinduets energiudnyttelse i fyringssæsonen. Der tages højde for vinduets evne til at fastholde varmen inde samt udnyttelse af solens varme. Positiv værdi betyder at vinduet lukker mere varme ind end ud.
Vigtigt at vide Eref baseres på nogle standarder ift placeringer verdenshjørner, skyggeforhold etc. Troværdige sammen ligninger af produkter producenter bør Eref for referencevinduet anvendes.Se mere omkring referencevindue.

Energisprosse Påklistret, påklæbet limet sprosse på ud og indvendig side af glas. Findes i forskellige dimensioner. Net2kompagniet bruger typisk 26, 45 og 50 mm sprosser.

Ilagt energisprosse Sprose som er lagt mellem glassene. Denne er yderst rengøringsvenlig. Benyttes mest til plast vinduer.

I sikre hænder. Fragten, tit og ofte det sidste ansigt i kæden når montage ikke er tilvalgt. Fragten af vore vinduer og døre er baseret på et årelangt gensidigt troværdigt samarbejde med OB fragt. Biler som kun kører døre og vinduer, proffessionelle erfarerene chauffører til håndtering af godset. OB har et lille lagerhotel i Taulov hvor vi kan tilbyde midlertidig opbevaring mod en beskeden betaling.

Folie Vinduesfolie er et godt og billigt alternativ til et matteret vinduesglas.. Har du en dør eller vindue du gerne vil have afskærmet så folk ikke kigger ind udefra. Har du glemt at bestille råglas kan det være en praktisk, billig og nem løsning. Folien findes i forskellige farver og mønstre. Net2kompagniet forhandler IKKE folie.

Forhandler Net2kompagniet er din direkte vej til topmoderne produktion. Derfor DK’s billigste Dvv godkendte døre og vinduer. Vi har ingen forhandlere tilknyttet som skal tjene på vore døre og vinduer. Vi har samarbejdspartnere som hjælper os / dig  med vejledning, opmåling montering etc. Din lokale montør, efter vores henvisning fakturerer direkte til dig for montage etc. Vi har ingen provision, derfor billig professionel montage. Se mere under montering på forsiden.

Forsatsramme En ramme med monteret glas monteret på vinduets indvendige side. Findes med et og to lags glas. Hulrummet mellem disse danner en isolerende del. Forsatsrammer benyttes oftest foran ældre vinduer samt renoverings projekter af ældre kittede vinduer.
Koblet ramme er stort set samme som ovenstående, monteret på oplukkelige dele.
Koblede vinduer, kan have mange fine klassiske æstetiske detaljer som forener boligens oprindelige stil med moderne funktionelle egenskaber. Eksempel: Almindelige to-lags vinduer fra firserne bliver skiftet til koblede vinduer. En moderne og funktionel version af klassisk kittede sprossevinduer med et enkelt lag glas yderst og evt lydreducerende termorude inderst. Vinduerne kan være udsmykket med specielle hjørnebånd på vinduesrammerne og såkaldte Hamborg-hængsler med berlinerknop. Hvis alle detaljer tages i betragtning, og gennemføres til mindste detalje kan det være alle penge værd.
Net2kompagniet kan ikke tilbyde koblede eller forsats vinduer. Der er i DK enkelte firmaer som har specialiseret sig på netop dette område.

Friset Fylding En friset mdf fylding betyder at dørens isolerede plader har en flot udskæring der giver døren et pænt udseende.
Krydsfiner fyldinger er glatte kan udføres med lodrette spor efter ønske.

Fyringssæson DK 24/09 til 13/5

G Værdi Den andel af solens varme der trænger igennem glasset. Hvis mængden af solvarme udenfor er 1(100%) og rudens g værdi er 0,43 betyder det at 43% af solens varme trænger gennem glasset.
Jo højere gennemstrømning (varme) fra solen des højere G værdi. Hele vinduets G værdi = Gw  Gw for hele vinduet er altid lavere end G værdi da der ikke gennemtrækning gennem karme og ramme.

Glasandel Glassets synlige andel af vinduet. Glasmål er ikke lig med glasandel da en mindre del af glasset skjules bag glaslister.

Glaslister Liste med skrå hældning som bortleder vand og holder glasset på plads.

Kerneved Den inderste del af stammen. Nordisk fyr som en stor del af danske vinduer og døre produceres i, her er halvdelen af den oprindelige stammes diameter kerneved. Kernetræ indeholder forskellige stoffer, olier, harpiks som er naturens oprindelige beskyttelse mod fugtoptagelse, skimmel og svampeangreb. Træet som i dag bruges til vinduer og døre behandles særskilt hertil.

Kitfals Betegnelse for ældre vinduer med enkelt lags glas. Glasset var monteret i ramme karm med kit. Denne type vinduer ses primært, næsten kun i fredede og bevaringsværdige bygninger.
Net2kompagniet er ikke leveringsdygtig i  kittede vinduer og døre. Der er Danske firmaer med stort kendskab til netop denne slags vinduer og døre.

Komposit vinduer Rau-Fipro = komposit et utrolig stærk materiale som gør vinduesprofilerne komplette. Den høje stabilitet i profilkernen sætter nye standarder for vinduesprofilsystemer. RAU-FIPRO er resultatet af mere end 60 års udvikling og innovation. Glasfiberforstærket kompositmateriale giver profilkernen maksimal stabilitet. RAU-FIPRO anvendes også i fly og formel-1 biler. De bedste materialer og de højeste forarbejdningsstandarder sørger for RAU-FIPRO-profilernes fremragende kvalitet og lange levetid - også ved høje belastninger. Genanvendeligt. Profilkernerne af RAU-FIPRO er 100% genanvendelige. Alle dele af vinduet anvendes efterfølgende i den videre bearbejdning.

LT-Værdi Lystransmittans den andel af solens lys der trænger gennem glasset. Hvis mængden af sollys udenfor er 1 = 100%
Rudens LT værdi er 0,85 betyder det at 85% af lyset trænger gennem glasset.

Luftcirkulation, Luftskifte Kold luft er tungere end varm luft og søger derfor ned og giver så kuldenedfald. Varme søger op. Den varme luft med for stor luftfugtighed er usund og dyr at varme op derfor er udluftning så vigtig.

Lydglas Støjreducerende ruder er kort beskrevet termoruder hvor glasset er forskellige tykkelser. Dette giver nogle svingninger som reducerer lyden igennem glasset. En sådan rude vil også typisk være ekstra stærk / tung.
En normal 2 lags termorude består af 4 mm glas - 16 mm luft  4 mm glas. Lydglas kan eksempelvis være 4 –L -6 mm

Murmål, Lysning Hullets størrelse BxH Ikke at forveksle med udvendig karmmål som er vinduets ydre mål BxH. Normalvis fratrækker man 25mm fra murhullets b og h så der er plads til opklodsning isolering bagstop og fuge.

Ncs farver Natural Color System (NCS) er et internationalt farvesystem udviklet af den svenske organisation Scandinavian Colour Institute (Skandinaviska Färginstitutet AB) i Stockholm. Ncs systemet har et meget stort farvespekter, her vil du altid kunne finde din farve da mulighederne er uanede.

Pudsesikring Sikrer, fastholder et topvendevindue i låst position således det er muligt at pudse, rengøre indefra.

Ral Farver Det mest udbredte system består af 210 farver. Tysk oprindelse opfundet til industrien idag det mest almindelig farvesystem til vinduesbranchen. Bemærk Net2komagniet også kan male i flere NCS farver som er et langt mere farverigt system.

Redningsåbning, Nødudgang, Flugtvej En åbning direkte ud i det fri. Skal kunne åbnes indefra nemt og uden forhindringer. Typisk siger man minimum bredde 50 cm højde 60 cm Tilsammen skal bredde + højde være 1,5 mtr.

Referencevindue Et vindue uden poste og sprosser med producentens mest solgte rude. Vinduet skal have målene 1,23 m x 1,48 m der er det europæiske standardmål. De danske energikrav er baseret på energibalancen for et sådant reference vindue.

Sikkerhedsglas Forskellige former (butiksrude) for glas som sikrer mod skader forvoldt med uheld, hærværk, indbrud o lignende. Tjekliste

Tjekliste / overvejelser før dit køb af nye vinduer
Den praktiske beslutning: Indadgående eller udadgående fordele ulemper ?
Arkitektoniske, Kosmetiske: sprosser, dannebrog, palæ, fastkarms, topstyrede vinduer.
Materiale: Plast, Komposit, Træ eller træ/alu. 2 eller 3 lags glas
Funktion: Lysindfald, udluftning, nødåbning, støjreduktion.
Mærkning: Kvalitet DVV, CE standardisering, Energimærkning, Kreditvurdering AA+, Garanti, Kundeanbefalinger.                                                        

                                        

Trepunktslås 3 punktlås Stanglåsen, låsemekanismen som er monteret lodret på dørpladen modsat hængsler har 1 midt +2 top og bund låsepadler. Den midterste aktiveres ved at dreje håndtaget ned. Top og bund aktiveres ved at dreje håndtag op. Man bør altid bruge 3 punktslåsen også daglig da døren lukker mere tæt og samtidig sikrer det at dørpladen ikke ”slår sig” krummer bliver skæv.

Tætningsliste 1 eller flere lister mellem ramme og karm. Rehau Nordic design har feks 3 lister. Listernes spærrer for luft og vand gennemtræk. Det er vigtigt at tjekke lister da en utæt slidt liste kan medføre varmetab og  skabe træk.

U-Værdi  Et tal for varmetabet på 1 kvm af hele vinduet. Varmetabet for ruden alene kaldes Ug varmetabet for hele vinduet Uw. U værdien er afhængig af størrelsen på vinduet samt hvor stor en del der er karm og ramme.

Udluftningsventil, spalteventil Ventil leder frisk luft ind i huset via åbning i ventilen. Kan typisk åbnes og lukkes manuelt. Kan i tilfælde forsynes med filter som forhindrer forskellige partikler f.eks pollen i at komme ind i huset. Åbningen er forholdsvis lille og kan stå åben hele døgnet. Ventilerne findes i forskellige størrelser alt efter vinduets størrelse. Ventiler kan give anledning til trækgener ved uhensigtsmæssig placering. Støjgener kan også være mærkbar højere med ventiler monteret på vinduer.

Varm Kant Vinduer, glas med varm kant er med til mindske dug på indersiden af ruden, hvilket er med til at forbedre indeklimaet. Varm kant er en afstandsprofil i  kunststof modsat gamle dage hvor afstandsprofilen var metal som kunne lede kulde.